Home
je bent niet ingelogd | log in


   e-mailadres-
   wachtwoord
  
wachtwoord vergeten? | wat is een jobagent? | Inloggen in ONE

Home

Vacatures

Organisaties

Inschrijven

Mijn jobagent

Actueel

Loopbaancentrum

Over deze site

Voor werkgevers

Overzicht


Sollicitatietips


Boeken


Een nieuwe baan


Werk & Inkomen


Loopbaancentrum / Sollicitatietips / Het sollicitatiegesprek

(09-01-2004)

De eerste barrière is genomen: je hebt met je brief en cv je mogelijk toekomstige werkgever nieuwsgierig gemaakt naar wie je bent. In het sollicitatiegesprek krijg je de kans om meer over jezelf te vertellen en meer over de organisatie te weten te komen.

Een sollicitatiegesprek is in eerste instantie een kennismakingsgesprek. De werkgever heeft waarschijnlijk nog vragen na het lezen van je cv en jij hebt in je cv lang niet alles kunnen vertellen. Bovendien wil je te weten komen of deze organisatie echt wel iets voor jou is.

Goede voorbereiding
Verdiep je vantevoren in het bedrijf: bezoek de website en lees de vacature zorgvuldig door. De werkgever zal je interesse in de organisatie op prijs stellen.
Neem er de tijd voor om te kijken welke eigenschappen in de vacature worden gevraagd, welke je daarvan bezit en wat je meer te bieden hebt dan andere kandidaten. Neem je cv kritisch door, bedenk wat de werkgever voor vragen zal gaan stellen en bedenk alvast een goed antwoord. Vergeet niet een lijstje te maken met vragen die je de werkgever wilt stellen.
Neem je sollicitatiebrief, cv en eventueel je diploma's mee. Zorg dat je weet hoe laat je het gesprek hebt en met wie, zodat je bij de receptie niet met een mond vol tanden komt te staan...

Het gesprek
Wanneer je ervoor zorgt dat je ongeveer tien minuten te vroeg bent, heb je even de tijd om je op te frissen en een indruk te krijgen van de gang van zaken in het bedrijf: hoe kleden de mensen zich, hoe is de sfeer, etc.
Waarschijnlijk komt je gesprekspartner je ophalen; probeer zelfvertrouwen uit te stralen en geef hem/haar een stevige handdruk. Kijk je gesprekspartner aan wanneer hij aan het woord is. Zo versterk je de indruk open en eerlijk te zijn.

Tips
Wees goed voorbereid. Neem bijvoorbeeld de voorbeeldvragen goed door
Draag een (mantel-)pak, tenzij je met afwijkende kleding een statement wilt maken
Zorg dat je er verzorgd uitziet (haren gekamd, schoenen gepoetst...)
Ga ruim op tijd op weg en kom niet te laat.
Wees nooit negatief over je vorige werkgever: dit zegt meer over jou dan over die werkgever.
Overweeg om een boek over dit onderwerp aan te schaffen

Terug naar overzicht Sollicitatietips