Home
je bent niet ingelogd | log in


   e-mailadres-
   wachtwoord
  
wachtwoord vergeten? | wat is een jobagent? | Inloggen in ONE

Home

Vacatures

Organisaties

Inschrijven

Mijn jobagent

Actueel

Loopbaancentrum

Over deze site

Voor werkgevers

Overzicht


Sollicitatietips


Boeken


Een nieuwe baan


Werk & Inkomen


Loopbaancentrum / Sollicitatietips / Hoe stel ik een goed cv op?

(08-01-2004)

In je curriculum vitae beschrijf je je levensloop. Hierin staan de feiten waaruit moet blijken dat je aan de functie-eisen voldoet en de juiste capaciteiten hebt om de functie waarop je solliciteert te vervullen. Op basis van je sollicitatiebrief en cv wordt je al dan niet uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek.

Persoonlijke gegevens
Bij de persoonlijke gegevens zet je je naam, adresgegevens, telefoonnummer(s) en dergelijke neer, zodat de personeelsfunctionaris in één oogopslag kan zien bij wie de gegevens horen en hoe hij je kan bereiken.

Werkervaring
Uit je werkervaring maakt de personeelsfunctionaris op of je al eens vergelijkbaar werk hebt gedaan, bij een vergelijkbare organisatie hebt gewerkt (overheid of bedrijfsleven), hoeveel jaren je überhaupt al werkt en of je vaak van baan wisselt.

Opleidingen
Bij de opleidingen zet je alle (relevante) opleidingen neer, met start- en einddatum. Het is gebruikelijk om de meest recente opleiding bovenaan te zetten.

Hobby's en interesses
Via je hobby's kan de personeelsfunctionaris al iets meer over je karakter te weten komen. Houd er rekening mee dat hij dat ook zal doen en vermeld de bezigheden die de werkgever het meest zal waarderen. Vaak staat in de vacaturetekst al enigszins omschreven wat voor eigenschappen de kandidaat moet hebben.

Referenties
Niet elke werkgever vraagt om referenties. Wordt er wel om gevraagd, zoek dan oud-werkgevers, collega's of docenten op die iets over je kunnen vertellen. Zorg dat deze mensen weten dat ze gebeld kunnen worden door de werkgever!

Tips

Zorg dat je cv goed aansluit bij de brief die je schrijft en vice versa
Stuur je je cv via e-mail, gebruik dan een gangbaar bestandsformaat (liever .doc dan .wpd) of informeer vooraf hoe de organisatie je cv wil ontvangen.
Maak je CV niet langer dan twee pagina's. Dit maakt je cv niet alleen leesbaarder, maar het dwingt je ook tot het maken van keuzes waardoor alleen de relevante informatie overblijft.
Bekijk het voorbeeld cv

Terug naar overzicht Sollicitatietips