Home
je bent niet ingelogd | log in


   e-mailadres-
   wachtwoord
  
wachtwoord vergeten? | wat is een jobagent? | Inloggen in ONE

Home

Vacatures

Organisaties

Inschrijven

Mijn jobagent

Actueel

Loopbaancentrum

Over deze site

Voor werkgevers

Overzicht


Sollicitatietips


Boeken


Een nieuwe baan


Werk & Inkomen


Loopbaancentrum / Sollicitatietips / Hoe schrijf ik een goede sollicitatiebrief?

(08-01-2004)

Je hebt een vacature gevonden die je aanspreekt bij een organisatie waar je graag wilt werken. Dan wil je de betreffende organisatie natuurlijk laten weten dat je ge´nteresseerd bent. Sterker nog: je wilt de werkgever duidelijk maken dat je de meest geschikte kandidaat bent voor de functie. Dit bereik je met een goede sollicitatiebrief en een goed cv.

In een sollicitatiebrief laat je de werkgever weten waarom je zo graag die functie wilt vervullen of bij die organisatie wilt werken. Uit je cv moet vervolgens blijken dat je geschikt bent voor de functie.
Het maakt voor de inhoud van je brief niet uit of je deze verstuurd via de post of via e-mail: een sollicitatie bestaat in de regel uit drie gedeelten:

Aanhef en opening
Begin altijd beleefd met 'Geachte heer/mevrouw', tenzij je de geadresseerde kent of de toon van de vacature zo informeel is dat je dit niet passend vindt. Let op: met 'geachte' maak je nooit een slechte indruk, met een andere aanhef misschien wel.
Vertel in de eerste alinea hoe je aan de vacature bent gekomen en stip kort aan waarom je ge´nteresseerd bent in de functie.

Motivatie
Vertel wat je specifiek aantrekkelijk vindt aan de functie of de organisatie en geef kort aan waarom je denkt dat jij hiervoor de aangewezen kandidaat bent.

Afsluiting
Het is gebruikelijk om hierin af te sluiten met het aanbod om je sollicitatie in een gesprek toe te lichten. Sluit je brief tenslotte net zo beleefd af als je bent begonnen, dus 'Hoogachtend' of 'Met vriendelijke groet'.

Tips:
De brief moet (uitgeprint) niet langer zijn dan ÚÚn A4
Controleer de brief goed op taal- en spelfouten of laat een ander dit doen
Bekijk het voorbeeld
Overweeg om een boek over solliciteren aan te schaffen.

Terug naar overzicht Sollicitatietips